Achtergrond

'Voor poëzie moet je juist géén ontzag hebben!'

foto: Poezieweekfoto: Poezieweek
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor poëzie moet je juist géén ontzag hebben!'

[EO] Deze week begint de Poëzieweek 2017 en in het kader daarvan schuift schrijver en dichter Erik Jan Harmens aan bij Langs de Lijn En Omstreken. Met tips om in te stappen in de wereld van de poëzie en met de drie bundels die in zijn ogen de afgelopen twaalf maanden de dichtwereld kleur hebben gegeven.

Harmens is geen onbekende in de dichtwereld. Hij schreef meerdere dichtbundels - zo recent als 2016 verscheen nog een van zijn hand - en hij was de eerste winnaar van de prestigieuze Poetry Slam. Bovendien presenteert hij al jarenlang programma's over literatuur en poëzie, kortom: dit is de uitgelezen persoon om ons uit te leggen hoe we het dichten het beste tot ons kunnen nemen.

Geen ontzag

Het belangrijkste volgens Harmens is dat je niet bang moet zijn om die drempel over te stappen die het lezen van een dichtbundel vormt. "Als je stopt om ontzag te hebben voor een dichtbundel en het gewoon tot je neemt, dan ga je het waarderen. Mensen denken heel vaak dat het heel moeilijk is om ze te gaan lezen, maar het is gewoon een tekst." Wel een tekst met soms een diepere laag, maar ook dat hoeft volgens Harmens geen obstakel te zijn: "Give it a try, poëzie draait om gevoel, neem dat gewoon tot je."

Voor veel lezers is poëzie bovenal ook iets wat veel hoofdbrekens oplevert. Want ja, als er metafoor op metafoor gestapeld is in een paar strofen.. begin er dan maar eens aan. Harmens benadrukt echter dat die hoofdbrekens niet nodig zijn. "We moeten de hele dag alles begrijpend lezen - de matrixborden langs de snelweg, recepten van ons eten, ga zo maar door. Maar poëzie, dat hoef je niet te begrijpen! Het gaat niet om snappen, het gaat om voelen."

"De dichter K. Michel, die ik van harte aan kan bevelen, zegt altijd: mijn gedichten bestaan uit een voor- en een achtergrond. Er is een diepere laag, maar als je die vat is dat niet erg. Dan heb je er nog steeds plezier van."

Harmens over poezie

De tips van Harmens

Erik Jan Harmens heeft voor Langs de Lijn En Omstreken drie bundels geselecteerd van de afgelopen twaalf maanden die de moeite meer dan waard zijn. De gemene deler van de gekozen boeken: "ze zijn alle drie kraakhelder geschreven, maar toch laten ze je in verwarring achter. Dat is een hele rare en interessante tegenstelling."

1. Wislawa Szymborska - Zwart Lied

"Szymborska is vijf jaar geleden overleden. Tijdens haar carrière werd haar werk regelmatig heruitgegeven, maar de gedichten uit deze bundel zijn nooit eerder verschenen. Er staat werk van haar in uit de tijd van de Russische bezetting." Niet voor niets won Szymborska ooit de Nobelprijs voor Literatuur in 1996.

2. Rodaan Al Galidi - Koelkastlicht

"Al Galidi komt uit Irak en je merkt de invloed van die cultuur in zijn werk. Hij maakt soms wonderlijke constructies en schrijft zo waanzinnig mooi. 'Koelkastlicht' heb ik mateloos geboeid gelezen en de titel klinkt simpel, maar de gedachte er achter is schitterend: hij ziet het lichtje als iets wat hoop in zich heeft."

3. Idwer de la Parra - Grond

"Een tuinman/dichter en debutant, Idwer de la Parra. Hij schrijft over zijn werk in de velden op een manier die ik zelden heb gezien. Je had in Nederland wel dichters die over landschappen schreven, maar Idwer schrijft gewoon over stekken. Hij debuteert op late leeftijd en maakte ook gewoon heel eerlijk duidelijk dat hij daar geen haast bij voelde."

Ster advertentie
Ster advertentie