Achtergrond

Nog dichterbij God op Schiermonnikoog

foto: Nachtzon Mediafoto: Nachtzon Media
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog dichterbij God op Schiermonnikoog

Monnik word je niet, je bent het. Ergens, op een dag, gebeurt het. Je komt erachter dat dit je weg is. Je weet dat je je leven alleen nog hand in hand met God wilt leven.

Dat is het moment van ontwaking wat de monniken op Schiermonnikoog stuk voor stuk hebben mogen ervaren. Eind 2015 ruilden vier monniken hun klooster in de bossen van Diepenveen in om een nieuw leven op te bouwen op een van de Waddeneilanden. Op dit eiland hopen de monniken nog dichterbij God te komen.

"Voor ons is Schiermonnikoog een eiland van stilte en staat het los van de wereld”, vertelt broeder Alberic, “zodra je met de boot aankomt laat je het leven op het vaste land achter en begint het al”. Ondanks dat Schiermonnikoog niet per se een religieus eiland is ervaren de monniken het wel echt als een eiland van God.

Hechten en loslaten

Natuurlijk is een verhuizing een ingrijpende gebeurtenis. Ook voor de monniken was het verlaten van een vertrouwde locatie in de bossen een zware stap om te zetten. “Het gaat echt om hechten en loslaten”, zegt documentairemaker Anne Christine Girardot, “voor broeder Paulus was loslaten erg moeilijk, maar uiteindelijk is hij nu een van de vurigste voorstanders van het leven op Schiermonnikoog.” Girardot heeft de monniken van dichtbij meegemaakt. Iets meer dan een jaar geleden maakte ze een documentaire over hen.

Op dit moment delen de monniken een kleine vakantiewoning op het eiland met elkaar. Volgens broeder Alberic een locatie waar de nadruk echt op God kan liggen, maar toch is er behoefte aan meer. Daarom presenteren de monniken deze week hun plannen voor een nieuw klooster op Schiermonnikoog.

Monniken willen klooster op Schiermonnikoog

Ster advertentie
Ster advertentie