Achtergrond

VVD-leider Zijlstra: ‘Houd Verdrag voor de Rechten van de Mens opnieuw tegen het licht’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-leider Zijlstra: ‘Houd Verdrag voor de Rechten van de Mens opnieuw tegen het licht’

"We moeten veel verdragen herzien, waaronder het Verdrag voor de Rechten van de Mens. We leven niet meer in de werkelijkheid van veertig jaar geleden. Sommige problemen zijn gewoon veranderd." Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in Stand.nl op NPO Radio 1.

Premier Rutte riep vanochtend in een boodschap ‘aan alle Nederlanders’ op tot een fatsoensoffensief. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra onderstreepte de normen en waarden, en de nieuwe verkiezingsleus ‘Normaal. Doen’ vanochtend bij Sven Kockelmann. “Als je het hier zo vreselijk vindt en je vrouwen bijvoorbeeld geen hand wil geven, ga dan weg. In Nederland heb je je aan te passen. Die verdragen zijn in sommige gevallen echt achterhaald.

‘Doe eens normaal’

Dat ‘normaal doen’ geldt voor heel veel aspecten in het dagelijkse leven. De verkeershufters, mensen die homo’s lastig vallen of vrouwen in korte rokjes uitjouwen moeten volgens Zijlstra allemaal ‘normaal doen’. “Je hebt hier veel vrijheid, maar niet ten koste van anderen. Het is toch ook belachelijk dat we poortjes moeten inzetten bij een kinderfeest? Ga met elkaar in gesprek en vlieg de discussie niet brullend en ophitsend aan.”

‘Werkelijkheid verdraaien’

Zijlstra maakt zich ook zorgen om de aanvallen op de media uit rechts-populistische hoek. “Een van de belangrijkste verworvenheden is de vrijheid van meningsuiting en die vertaalt zich naar persvrijheid. Kijk nou naar Trump. Als hem iets niet bevalt gaat hij de boel verdraaien.”

Afgelopen weekend kwam rechts-Europa bijeen op een top in Koblenz. Daar spraken onder meer Geert Wilders en Marine Le Pen. Volgens Zijlstra maken ook zij zich schuldig aan onterechte aanvallen op de media. “Zij zeggen: ’ik heb een eigen werkelijkheid en als de pers die niet vertelt, liegen ze’. Als we die kant opgaan wordt het een heel enge wereld.”

Bekijk hier Stand.nl terug:

Ster advertentie
Ster advertentie