Achtergrond

'Plaats arrestatiefilmpjes niet zomaar online'

foto: NPO 3/Pownedfoto: NPO 3/Powned
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Plaats arrestatiefilmpjes niet zomaar online'

Professionele media moeten niet zomaar viral filmpjes van sociale media halen en deze zonder context doorplaatsen, concludeerden de hoofdredacteuren van het Parool en het Nederlands Dagblad in het Mediaforum op NPO Radio 1. Afgelopen dagen werd het filmpje van de arrestatie van Tilburger Timothy door een groot aantal mensen bekeken en gedeeld, tot grote ergernis van de politie.

Timothy wilde een broodje döner eten in de bus, maar werd op de vingers getikt door de buschauffeur, omdat eten in de bus verboden is. Toen hij weigerde zijn snack weg te gooien, schakelde de chauffeur de politie in die hem even later arresteerde. Een medepassagier filmde de politieactie en zette het online. Omdat Timothy zich verzette tegen zijn arrestatie, werd hij hardhandig aangepakt wat voor de nodige verontwaardiging zorgde.

Ron de Milde, de programmadirecteur communicatie bij de Nationale Politie, snapt best dat alleen de hardhandige arrestatie gefilmd is, maar vindt dat wat daaraan vooraf gebeurde bepalend is voor het complete beeld. De politie kan niet a la minute het hele verhaal naar buiten brengen, stelt hij: "We willen de buschauffeur horen, we willen de getuigen horen, dat kost nu eenmaal tijd." Enkel op basis van zo’n filmpje oordelen is niet eerlijk, dus hij hoopt dat mensen dat niet doen.

Klikhit

De communicatiechef hoopt dat journalisten gaan zoeken naar de context, voordat ze het verhaal plaatsen. Hoofdredacteuren Ronald Ockhuysen (Het Parool) en Sjirk Kuiper (Nederlands Dagblad) zijn het daarmee eens. Kuiper noemt het zelfs het bestaansrecht van professionele media. "Kranten moeten zich niet laten verleiden om het op hun site te plaatsen, enkel omdat het viraal gaat op Facebook en Dumpert", vindt hij. Maar de verleiding is heel groot, stelt Ockhuysen: "Je hebt klikhits nodig om aandacht te genereren, maar dat mag eigenlijk nooit een overweging zijn."

Bij alle kranten wordt er momenteel gediscussieerd over hoe je met dit soort gevallen omgaat, volgens Ockhuysen: "Volgen we de oude journalistieke regels en zijn we dus te laat, of laten we onze journalistieke mores los?" De beide hoofdredacteuren kiezen onomwonden voor het eerste.

Timothy is overigens weer vrij en hij wordt niet vervolgd. De buschauffeur had hem moeten vorderen en dat is niet gebeurd. Een vormfout, dus. Hij heeft zijn broodje döner niet op kunnen eten.

In het Mediaforum werd ook de inauguratie van president Trump en een wetsvoorstel van minister Van der Steur besproken. Bekijk het hier:


Ster advertentie
Ster advertentie