Achtergrond

Wat doe je als je ouders niet meer alleen kunnen wonen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doe je als je ouders niet meer alleen kunnen wonen?

[EO] Wat te doen als je moeder zo hulpbehoevend wordt dat ze niet meer alleen kan wonen? Volkskrant-verslaggever Robert Giebels hoefde er niet lang over na te denken: hij vroeg zijn moeder om bij hem en zijn gezin in te trekken. Hij kreeg veel positieve reacties van mensen die zijn verhaal bijzonder en uitzonderlijk vinden, maar hoe uitzonderlijk is het eigenlijk?

De recentste cijfers die hierover te vinden zijn, komen van het CBS. Zij telden in 2013 144 duizend huishoudens waarin een of meer volwassen kinderen samenwoonden met een of beide ouders van 65 jaar en ouder.

Opvallend daarbij is dat maar in 9 procent van de gevallen ouders bij een kind introkken. Tot die minderheid behoren Robert Giebels en zijn moeder dus. De meeste ouders die samenwonen met hun kinderen doen dat al minimaal 18 jaar. Het CBS denkt dat het daarbij gaat om kinderen die het huis nooit verlaten hebben. Opvallend is dat het daarbij voor het grootste deel (tweederde) om mannen gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tot slot blijkt dat woningen mensen in Limburg iets meer genegen zijn om hun huis te delen met ouders op leeftijd. Al gaat het hier alsnog maar om een schamele 1,6 procent. In Flevoland zien mensen het niet zo zitten om de voordeur te delen met hun ouders, met 0,9 procent wonen daar de minste kinderen samen met hun oudere ouders.


Foto: Marcel van den Bergh

Privacy

Voor de mensen die toch overwegen hun ouders in huis te nemen, of bij hun kinderen in huis te gaan wonen hebben Robert Giebels en zijn moeder nog wel een advies: "Privacy hebben is heel belangrijk. Zowel voor het gezin als voor de ouder. Een eigen kamer hebben is daarbij een must."

Volkskrant-verslaggever Robert Giebels nam zijn bijna blinde moeder in huis

Ster advertentie
Ster advertentie