Achtergrond

'Ik zag een haatoma in een fantasie pyjama'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zag een haatoma in een fantasie pyjama'

[KRO-NCRV] In haar langverwachte speech maakte de Britse premier duidelijk hoe ze de Brexit ziet. Theresa May deed dit met veel bravoure en optimisme. De speech bevatte ook een aantal patriottistische elementen, de Britse krant The Sun vatte de toespraak samen met de woorden "Great Brexpectations".

In het mediaforum van het NPO Radio 1-programma De Ochtend blijkt er veel verschil te zijn in de manier waarop de forumleden de speech hebben geïnterpreteerd.

Hoge boom

Brahim Boerzik, de hoofdredacteur van de Moslimkrant, is van mening dat May een hele degelijke speech heeft afgeleverd. "Ze heeft het echt voortreffelijk gedaan." May straalt volgens hem ook een zekere charme uit. Volgens Boerzik zou de Brexit dan ook nog best eens in het voordeel van de Engelsen kunnen werken, helemaal als May voor Trump gaat bemiddelen met de EU.

"Engeland is verdeeld en aan May de taak om het land weer bij elkaar te brengen." Bij de hoofdredacteur schoten meteen de volgende dichtregels te binnen. "Weten zij dan niet dat alleen een vrouw kan balanceren op een hoge houten boom.''

'Peilmomentje'

Hoe anders is de mening van De Balie-directeur Yoeri Albrecht. "Ik zag toch vooral een haatoma in een fantasie pyjama." Volgens Albrecht draagt May een politiek uit die overgoten is met een zoetzuur sausje omdat ze het niet eens is met de boodschap die ze uitdraagt. Ze probeert nu willens en wetens de Brexit door te drukken maar het referendum was volgens Albrecht niets anders dan "een peilmomentje".

Wat Albrecht betreft betekent dit een directe terugkeer naar het nationalisme. "Iedereen weet dat dat een doodlopende straat is", aldus Albrecht.



May denkt volgens Albrecht niet aan Great Brittain maar aan Little Brittain want ze houdt geen rekening met de belangen van de Noord-Ieren en de Schotten. De directeur heeft sowieso geen goed woord over voor referenda. "Volstrekt ondemocratisch!"

Bij het Brexit-referendum is er geen enkele stemmer geweest die voorstander was van een harde Brexit. En voor May zelf heeft Albrecht ook geen goed woord over: "Verschrikkelijk, ze lijkt zo weggelopen uit een middenstandswinkel."

Ster advertentie
Ster advertentie