Achtergrond

Halbe Zijlstra: 'Als Wilders de grootste wordt, moet hij ook initiatief nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Halbe Zijlstra: 'Als Wilders de grootste wordt, moet hij ook initiatief nemen'

[KRO-NCRV] "Ik ben het oneens met de standpunten van de PVV. Het hoort niet bij een democratie dat je bezorgd bent als iemand anders de grootste wordt", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in Stand.nl.

De meeste partijen sluiten bij voorbaat al een eventuele samenwerking uit met de PVV na de verkiezingen op 15 maart. Zijlstra vindt dat de kiezer nu aan zet is, en dat de buit niet nu al verdeeld moet worden. "Maar als Wilders de grootste wordt, dan moet hij ook het initiatief nemen om een coalitie te vormen. Het lijkt mij verstandig dat alle partijen dan aanhoren wat hij te vertellen heeft."

Luister het hele gesprek met Halbe Zijlstra bij Stand.nl terug:

Onzekerheid

Nederland doet het goed op papier en in de internationale lijstjes. De economie trekt aan, en het aantal werklozen is gedaald tot onder een half miljoen. Maar toch spelen er grote onzekere factoren. “Komt de vluchtelingenstroom weer op gang en hoe houden we die tegen? Hoe gaat een groot deel van de islamitische wereld om met onze waarden?”, vraagt Zijlstra zich af. Het is volgens hem moeilijk om goed de vinger te leggen op die onzekerheid, “en dat geeft een unheimisch gevoel.”

'Wet Werk & Zekerheid is mislukt'

De WWZ van minister Asscher moet van tafel, stelt Zijlstra. "Het werkt niet om werkgevers te verplichten iemand in dienst te nemen. Het moet voor werkgevers juist interessant zijn. Als er telkens een zwaard van Damocles boven hangt, dan doen werkgevers het niet. De wet moet worden aangepast." Zijlstra wil na de verkiezingen de arbeidsmarkt ingrijpend veranderen. "De wereld is ook veranderd, we moeten de zekerheid die mensen nodig hebben kunnen bieden."

Ster advertentie
Ster advertentie