Achtergrond

‘Wilsverklaring is geen garantie voor euthanasie’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Wilsverklaring is geen garantie voor euthanasie’

[KRO-NCRV] "Een wilsverklaring is geen garantie voor euthanasie", dat zegt Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek. “Het is geen document waarmee je een arts kunt dwingen om euthanasie te plegen.”

De directeur reageert in Stand.nl op NPO Radio 1 op een bericht uit de Volkskrant, waaruit blijkt dat het vergevorderde dementiepatiënten nog altijd nauwelijks lukt om euthanasie te krijgen op basis van een eerder afgelegde wilsverklaring.

Pleiter vindt niet dat euthanasie voor dementiepatiënten duidelijker moet worden verankerd in de wet. “De wet zegt precies wat wel of niet kan.”

Levenseindekliniek

In 2016 ontving de kliniek volgens de directeur 149 hulpaanvragen van dementiepatiënten, waarvan 48 patiënten geholpen konden worden. “Dat betekent dat twee op de drie patiënten niet geholpen kon worden, bijvoorbeeld omdat deze mensen zich terugtrokken of omdat niet meer vastgesteld kon worden of er sprake was van ondraaglijk lijden.”

De artsen en verpleegkundigen van de kliniek stellen volgens de directeur alles in staat om dementiepatiënten te helpen. Toch is de uiting van de patiënt uiteindelijk belangrijker dan hetgeen op schrift staat aangegeven.

“Als een patiënt in het verleden een wilsverklaring heeft getekend, maar een paar jaar later in demente toestand aangeeft geen euthanasie te willen, dan gaan we natuurlijk niet op grond van een wilsverklaring alsnog over tot euthanasie", legt Pleiter uit. "De aanwezigheid van een wilsverklaring neemt niet weg dat er ook aan de andere voorwaarden van de wet moet worden voldaan, zoals ondraaglijk lijden."

Grenzen

“Als je in een situatie komt waarin niet meer vast te stellen stelt of de patiënt nog uitvoering wil geven aan de eerder vastgelegde wens, dan wordt het heel lastig”, erkent ook Kamerlid Pia Dijkstra (D66).

Dijkstra pleit er niet voor om euthanasieregels bij dementie nog duidelijker te verankeren in de wet. “Dan loop je juist het risico dat er mensen buiten de boot vallen.”

De stelling luidde als volgt: 'Euthanasie bij dementie moet duidelijker worden in de wet.' Van de luisteraars stemde 84 procent 'eens' tegenover 16 procent 'oneens'.

Ster advertentie
Ster advertentie