Achtergrond

'Ik mis de diepgang bij de parlementaire pers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik mis de diepgang bij de parlementaire pers'

[KRO-NCRV] Gasthoofdredacteur Pieter Winsemius heeft Max van Weezel en Frenk van der Linden uitgenodigd voor het Mediaforum, omdat zij de eersten waren die hem 'op een zinvolle manier' hadden geïnterviewd toen hij begin jaren 80 aantrad als minister van VROM.

Beide journalisten kunnen het zich ook nog goed herinneren. "Je zei niets Pieter, ik heb je voorlichter gezegd toen je even naar de wc was dat ik geen verhaal had na anderhalf uur gesprek. Hij heeft je geloof ik op je lazer gegeven, want daarna kwam je met een verhaal dat nieuws werd," aldus Frenk van der Linden.

Quote

Wat praat die man origineel

Max van Weezel, journalist


Max van Weezel heeft ook een duidelijke herinnering aan zijn eerste interview met Winsemius: "Hij kwam uit de consultancywereld en gebruikte termen als pijplijnprojecten, klankbordgroepen en crashprojects. Jargon dat nu heel normaal is in politiek Den Haag, maar toen niet. Pieter heeft dat geïntroduceerd. Dat was het eerste wat ons opviel: wat praat die man origineel."

Winsemius mist de diepgang in de Haagse pers de afgelopen jaren. Van der Linden denkt dat kranten hun prioriteit niet meer leggen bij een Haagse redactie, omdat bijvoorbeeld een dik sportkatern meer kranten verkoopt. "Het interview met Sylvana Simons in de Volkskrant afgelopen zaterdag was bijvoorbeeld niet goed. Een politicus meldt zich en mag zijn verhaaltje doen, de tegenvragen ontbreken. Dat verwondert mij vaak." Van Weezel ziet juist in Den Haag heel erg veel journalisten, maar minder pers bij de gemeentes. "De parlementaire pers is anders geworden. Door reorganisaties zitten er bij de gemeenteraden bijna geen journalisten. Die bellen als er iets is de voorlichter van de burgermeester voor een reactie. Daar zit echt een gat in de democratie. Op het Binnenhof lopen nog zo'n 160 journalisten."

'Door de voorlichters is het lastig om een mooi stuk te schrijven'

Winsemius is nog iets anders opgevallen. "De voorlichtingsafdeling is de bescherming van de bewindspersoon geworden. Het hoofd voorlichting van de dienst veiligheid en justitie ging weg en zei dat expliciet. Maar ik denk: dat ben je niet. Eigenlijk ben jij dienend om het verhaal over te brengen." Van der Linden vult aan: "Tegenwoordig zijn er tien voorlichters per journalist. En ik begrijp dat ook gezien de belangen." Van Weezel vindt het door de voorlichters lastig om een mooi stuk te schrijven. "Het is een van de redenen dat ik bijna ben afgeknapt op het Haagse politieke interview. Dat je denkt, dit is toch een mooi creatief werkstuk van ons samen geworden. En dan belt de voorlichter met kan dit eruit en kan dat eruit. Ik heb echt een moment gehad dat ik dacht: ik doe het niet meer."





Ster advertentie
Ster advertentie