Achtergrond

Diederik Smit overziet 2016

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Smit overziet 2016

[EO] Iedere werkdag sluit comedian Diederik Smit de dag af bij Langs de Lijn En Omstreken. Dit zijn de tien volledig subjectief gekozen hoogtepunten in willekeurige volgorde.

Premier Mark Rutte deed dit jaar serieus zijn best om comedian te worden op het allereerste Nederlandse Correspondents Dinner. Onze verslaggever was present bij de poging van de comedians om in de huid te kruipen van de minister-president en zijn vakgenoten.

Na het landskampioenschap van PSV besteedde NOS Studio Voetbal volgens de vele vaste kijkers die zich op social media uitspreken niet voldoende aandacht aan de kersverse nummer 1. Diederik deed zijn best om het goed te maken.

Minister van Defensie Jeanine Hennis onthaalde in juni met groot plezier de Joint Strike Fighter in Nederland. Diederik was er uiteraard bij.

Nederland ging naar de stembus en onze man met microfoon ook. Omdat hij hecht aan volledigheid gaf Diederik aan de vooravond van het referendum nog even een samenvatting: waar stemmen we nou eigenlijk over?

2016 was ook het jaar waarin Turkije op zeer diverse manieren in het nieuws kwam. Een van de in het oog springende nieuwsfeiten was de enorme spanning tussen regeringsgezinde Turken en de Gülen-aanhangers. Ook in Nederland waren de sentimenten voelbaar. Diederik ging op onderzoek uit.

David Bowie, Eddy Wally, Leonard Cohen, Mieke Telkamp en Prince - slechts enkele muzikale namen die ons ontvielen dit jaar. Diederik probeerde op gepaste wijze Prince te eren.

Het proces van het jaar: de zaak Wilders. Diederik Smit was er als de kippen bij om de eerste reactie bij de politicus te halen die in het beklaagdenbankje terecht was gekomen. Tot ieders verrassing reageerde Wilders buitengewoon genuanceerd..

Naar aanleiding van de verkiezing van Donald Trump als president van de VS én de hoge peilingen voor Geert Wilders werd vrij resoluut de conclusie getrokken dat de media te weinig oog hebben voor de gewone mens. Diederik probeerde die average Joe te vinden.

{audiofile audio="60550" caption="Diederik op zoek naar de gewone mens" }

De Nobelprijs voor Literatuur kon dit jaar naar iedereen toegaan leek het wel. Veel mensen werden bij de bookmakers genoemd en ook Diederik Smit's naam zong rond. Uiteindelijk verloor Diederik maar nipt van Bob Dylan. Aan zijn laatste open sollicitatie bij Langs de Lijn En Omstreken zal het niet gelegen hebben.

Toch gaat ook het leven van een verslaggever niet over rozen. Het is niet altijd bal. Soms staat het nieuws gewoon even stil. En als het dan ook een sportluwe dag is.. nou ja, dan is Diederik niet te benijden.

{audiofile audio="60309" caption="Diederik weet het even niet meer" }

Ook in 2017 is iedere werkdag het laatste woord bij Langs de Lijn En Omstreken voor Diederik Smit

Ster advertentie
Ster advertentie