Achtergrond

Studeren alleen voor rijken? Een mbo-diploma is net zo duur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studeren alleen voor rijken? Een mbo-diploma is net zo duur

[KRO-NCRV] De kosten voor een mbo-diploma zijn de afgelopen jaren bijna net zo hoog geworden als die van een universitaire master. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat berekende wat verschillende onderwijsdiploma’s kosten.

In 2015 stegen de kosten van een mbo-diploma met 7.000 euro naar 156.000 euro. Het gaat om mbo-diploma’s waarbij de leerlingen vooral bij bedrijven hun opleiding volgen, de zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg. Ook een universitaire master kost vanaf de basisschool ongeveer 156.000 euro.

De stijging komt vooral omdat het bedrijfsleven meer is gaan investeren in het mbo. Het aantal leerlingen dat bij bedrijven stage loopt is toegenomen. Dat leidt tot hogere (arbeids)kosten in verband met de begeleiding van die leerlingen.

'Bedrijfsleven liep achter met investeringen'

Onderwijsminister Bussemaker is blij met de investeringen vanuit het bedrijfsleven. "Daar heb ik de afgelopen jaren ook op ingezet," vertelt ze in De Ochtend op NPO Radio 1. De minister probeert via regionale investeringsfondsen te stimuleren dat bedrijven en lokale overheden te laten meebetalen aan de opleiding van mbo-leerlingen. Dat was volgens haar hard nodig. "Het bedrijfsleven liep achter qua investeringen bij het mbo."

Luister hier naar het gesprek met minister Bussemaker op NPO Radio 1:

Bedrijven profiteren volgens haar van die samenwerking omdat ze via het aanbieden van stageplaatsen leerlingen kunnen opleiden voor banen waar bedrijven behoefte aan hebben.

"Het beroepsonderwijs is een volwaardige onderwijsvorm maar kan zich alleen maar in de gezamenlijkheid van overheid en beroepenveld zich ontwikkelen."

Niet achterover leunen

Volgens minister Bussemaker blijkt uit de cijfers van het CBS dat er meer wordt geïnvesteerd in het onderwijs. Niet alleen door het bedrijfsleven maar ook door de overheid.

Bussemaker waakt er echter voor om achterover te leunen. "Dat zou onwenselijk zijn. Het onderwijs blijft cruciaal voor al onze jongeren en is nodig om een goede samenleving op te bouwen. Dus we blijven wat mij betreft investeren in het onderwijs."

Mbo-raad wil meer overheidsinvesteringen

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat universitaire studies relatief meer overheidsgeld krijgen dan het mbo. De mbo-raad vindt dat oneerlijk en pleit voor meer overheidsinvesteringen in het mbo omdat daar meer leerlingen op zitten dan in het wetenschappelijk onderwijs.

Minister Bussemaker is het niet eens met die kritiek. "We hebben de afgelopen jaren heel veel extra geld, zo'n drie à vierhonderd miljoen euro, naar het mbo gebracht. Het gaat mij niet alleen om het geld, het gaat mij er om dat we goed onderwijs kunnen creëren voor onze studenten. En ik zie dat het mbo het de afgelopen jaren echt goed gedaan heeft en op een aantal punten forse sprongen vooruit laat zien."

Ster advertentie
Ster advertentie