Achtergrond

Zorgkosten mogen geheim blijven, oordeelt Raad van State

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgkosten mogen geheim blijven, oordeelt Raad van State

[KRO-NCRV] Teleurstelling overheerst bij Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation, een non-profitorganisatie voor digitale transparantie. Vanochtend bepaalde de Raad van State dat het terecht is dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weigert om kosten voor medische behandelingen per zorgaanbieder openbaar te maken. De reden? Het gaat om vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

De Open State Foundation probeert al drie jaar de zorgkosten transparant te maken. "Iedereen is verplicht om zorgpremies te betalen, er gaan miljarden collectief geld naar de zorg en ik vind dat burgers moeten weten hoe dat geld besteed wordt. Daarom wil ik transparantie", vertelt El Fassed in De Ochtend op NPO Radio 1. "Bij een aankoop kijken mensen altijd naar de prijs-kwaliteit verhouding. Maar in de zorg weet je niet wat iets kost en je hebt geen idee wat de kwaliteit is. Wat is het percentage sterfgevallen bij een bepaalde operatie?"

Luister hier naar het gesprek met Arjan El Fassed in De Ochtend:

{quoteaudiofragment audio="254718" author="Arjan El Fassed" caption="In de zorg heb je geen idee wat de kwaliteit is" }

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vorige maand in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat ze wil dat ziekenhuizen hun tarieven stapsgewijs openbaar maken. Maar El Fassed vindt dat te langzaam. "Daarbij had ik bij de NZa de prijzen met terugwerkende kracht opgevraagd vanaf 2012."

Nu de Raad van State de zaak van El Fassed heeft afgewezen, ligt de bal volgens hem bij de politiek. "En bij de burger, want bij de Consumentenbond kan iedereen de kosten van zijn ziekenhuisbehandelingen opgeven zodat de bond een vergelijking kan maken tussen de prijzen."

Ster advertentie
Ster advertentie