Achtergrond

Maurice de Hond niet onder de indruk van peilingbesluit NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice de Hond niet onder de indruk van peilingbesluit NOS

[KRO-NCRV] Volgens de NOS zijn losse politieke peilingen te vaak dagkoersen waaraan te veel waarde wordt gehecht. De omroep heeft daarom besloten om alleen nog te berichten over de Peilingwijzer, die het gemiddelde weergeeft van vijf politieke peilingen.

Opiniepeiler Maurice de Hond voelt zich niet aangesproken door het besluit van de NOS, zei hij in het Mediaforum van het NPO Radio 1-programma De Ochtend. De opiniepeiler peilt wekelijks de zetelverdeling en hoort naar eigen zeggen al 40 jaar dat media minder met dagkoersen gaan werken."Maar als puntje bij paaltje komt wordt er vaak anders beslist."

De Hond: "Daar komt bij dat de belangrijkste trends altijd als eerste door mij worden aangewezen." De opiniepeiler maakt zich dan ook geen zorgen: zijn peilingen worden wekelijks gepubliceerd in De Telegraaf en alle hoofdrolspelers nemen er kennis van.

De Hond vindt dat losse peilingen er wel degelijk toe doen. Hij heeft niks tegen de Peilingwijzer maar wijst erop dat ze achterlopen. "De laatste peiling dateert van 30 november en daarna is er behoorlijk wat gebeurd. Bij weersverwachtingen geef je ook niet alleen het gemiddelde per maand", aldus de opiniepeiler.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff lichtte het besluit toe in het NOS Radio 1 Journaal:

{quoteaudiofragment audio="254151" author="" caption="Losse zetelpeilingen beschouwen we niet langer als relevant nieuws" }

Paul van Gessel, algemeen directeur van NH vindt het juist erg verstandig van de NOS. "We moeten over de hijgerigheid van de dagkoersen heen kijken en de trends volgen." Van Gessel raadt de NOS aan om ook te stoppen met de dagelijkse berichtgeving over de AEX-index. "Want dat zegt ook niks over de stand van de economie."

Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie, is het eens met Van Gessel. Hij vindt het prettig dat de NOS 'eindelijk' tot actie overgaat. Volgens hem zeggen dagkoersen 'verdomd weinig' en ontstaat er regelmatig een compleet verkeerd beeld door al die peilingen, zoals de Amerikaanse verkiezingen en met name de overwinning van Trump hebben uitgewezen.

Bekijk hier het Mediaforum met Paul van Gessel en Yoeri Albrecht, waarin het ook ging over de aanvullende verklaring op de associatie-overeenkomst met de Oekraïne en de nieuwe reclamecampagne van Sire.

Ster advertentie
Ster advertentie