Achtergrond

CDA: EU-deal Rutte buitengewoon moeizaam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA: EU-deal Rutte buitengewoon moeizaam

[EO] "Buitengewoon moeizaam." Zo reageerde CDA-leider Sybrand Buma bij Dit is de Dag op het nieuws van de deal die premier Rutte in Brussel heeft gemaakt voor het EU-associatieakkoord met Oekraïne.

Buma: "Er is een referendum gehouden. Het CDA was daar niet voor, maar als Nederlanders 'nee' zeggen, dan kan je niet zomaar zeggen we maken er een ‘ja’ van. Het grote risico is dat het vertrouwen van mensen in de politiek alleen maar daalt."

Tweede Kamer

Of het CDA in de Tweede Kamer instemt met het voorstel van Rutte blijft afwachten. "Ik wil wel altijd afwachten waar de premier mee terugkomt," aldus Buma. "Maar ik vermoed dat mijn fractie bij ons standpunt blijft. Het lijkt er niet op dat het kabinet de bezwaren van de consequenties van het referendum kan wegnemen. Maar we gaan het debat nog aan."

Senaat

Na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer nog instemmen met ratificatie van het associatieakkoord. "We gaan nu niet vooruitlopen op wat onze senatoren gaan stemmen," zegt Buma. "Maar zij zullen natuurlijk kijken naar wat wij doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie