Achtergrond

Elektrische auto minder zuinig dan beweerd: 34 keer afgesleept

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Elektrische auto minder zuinig dan beweerd: 34 keer afgesleept

[KRO-NCRV] Elektrische auto’s halen lang niet altijd de afstand die ze volgens de fabrikant moeten kunnen halen. Voor het eerst heeft de rechter een automobilist in het gelijk gesteld over deze klacht. Dat is Epko Horstman. Hij heeft twee jaar geprocedeerd tegen Nissan.

"Ik wilde in één streep naar huis kunnen rijden vanaf mijn werk, dat is 130 kilometer. De dealer beloofde dat dat kon," zegt Epko Horstman in De Ochtend, "maar de eerste dag al merkte ik dat het niet kon." In de winter haalde zijn auto een afstand van 75 kilometer, in de zomer ongeveer 100 kilometer. Horstman is in totaal 34 keer weggesleept.
Luister hier naar het gesprek met Epko Horstman en Tom Huiskens (Bovag):

Volgens brancheorganisatie Bovag gaat het hier om een van de eerste elektrische modellen. "Bovendien zie je verschillen van wat in een laboratorium getest wordt en wat de auto’s op de weg presteren",zegt Bovag-woordvoerder Tom Huiskens. "Over een jaar komt er een nieuwe test, die veel meer de praktijkomstandigheden benadert."
Epko Horstman is inmiddels overgestapt op een hybride auto.
Minister Kamp heeft ambitieuze plannen voor elektrisch rijden. D66 en PvdA presenteerden vorige week zelfs een promotieplan. De komende jaren komen er namelijk 75.000 tweedehands elektrische auto’s uit de lease op de markt.
Ster advertentie
Ster advertentie