Achtergrond

‘Martin Kok is niet gesneuveld als crimineel maar als nieuwsjager’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Martin Kok is niet gesneuveld als crimineel maar als nieuwsjager’

[KRO-NCRV] Schrijver en Columnist Marianne Zwagerman is ervan overtuigd dat misdaadjournalist Martin Kok is vermoord vanwege het nieuws wat hij maakte en niet door de moorden die hij zelf heeft gepleegd. Dat zei ze in het Mediaforum in De Ochtend op NPO Radio 1. Martin Kok, de man achter de misdaadwebsite Vlinderscrime.nl, is in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten voor seksclub Boccaccio in Laren.

In november van vorig jaar roemde Zwagerman Martin Kok en zijn website Vlinderscrime.nl nog. “Toen kreeg ik alle misdaadjournalisten over mij heen, dat het een schande was dat ik die man aandacht gaf.” Het viel haar op dat Kok in veel nieuwsberichten niet als misdaadjournalist wordt beschreven, maar als misdaadblogger of misdaadbeschrijver. “Wat die man deed was jagen op nieuwsfeiten, dan ben je volgens mij journalist.”

{quoteaudiofragment audio="253315" author="Marianne Zwagerman" caption="Iemand die jaagt op nieuwsfeiten is een journalist" }

‘Ver weg van de gangbare journalistiek’

De redenatie dat Martin Kok gesneuveld is vanwege zijn werk als journalist, dat snapt Harry Lensink, vertrekkend misdaadjournalist bij Vrij Nederland, wel. Dat komt volgens Lensink omdat Kok niet de behoefte had objectief te zijn en volop in het milieu zat. Daardoor had hij belangen en contacten en kreeg hij de informatie die hij publiceerde. “Dat maakte hem kwetsbaar, maar dat heeft hij zelf opgezocht.” Volgens Lensink is dat wel heel ver van de gangbare journalistiek.

Quote

Een aardige kerel met een bepaalde gekte

Harry Lensink, misdaadjournalist


Toch is Kok in de ogen van Lensink wel in eerste instantie een crimineel en in tweede instantie een journalist. “Ik vond het een heel aardige kerel, maar ook met een bepaalde gekte en iemand die speelde met de informatie die hij had gekregen en daarmee tegenstanders uitdaagde."

Uit de liquidatie blijkt dat het werk van misdaadjournalisten niet zonder gevaren is.

Journalist Frenk van der Linden heeft daarom ook veel bewondering voor mensen als Harry Lensink. “Of je met een scherpvest naar een oorlog gaat en rustig wikt en weegt welke stappen je zet, dat is één ding. Maar ook hier in Nederland zijn er enorme risico’s verbonden aan bepaald journalistiek werk.” En je moet volgens Van der Linden extreem zorgvuldig zijn in de misdaadjournalistiek.

Kijk hier het hele Mediaforum terug, waarin het ook ging over het Wilders-proces, over Peter van Straaten en de toekomst van de journalistiek. Met Harry Lensink, Frenk van der Linden en Marianne Zwagerman.

Ster advertentie
Ster advertentie