Achtergrond

'Ouders moeten niet meer als vader of moeder in de geboorteakte komen'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ouders moeten niet meer als vader of moeder in de geboorteakte komen'

[KRO-NCRV] Het Nederlandse familierecht is ernstig verouderd en houdt geen rekening met alle moderne familieverbanden die zijn ontstaan. Daarom is er een speciale staatscommissie in het leven geroepen om te kijken of dat kan veranderen. De commissie heeft twee jaar lang vergaderd en komt woensdag met een besluit. De komende dagen zoekt NPO Radio 1-verslaggever Anne van der Veen in de reportageserie bijzonder gewone gezinnen uit wat er dan moet worden aangepast. Ze gaat langs bij Transgender Netwerk Nederland.

"Wij willen dat ouders niet meer als vader of moeder in de geboorteakte komen te staan, maar als ouder", zegt Sofie Schers van Transgender Netwerk Nederland (TNN). "Omdat er veel mensen zijn die zich man noch vrouw voelen of die in transitie gaan en van wie het geslacht later verandert."

{quoteaudiofragment audio="252688" author="Sofie Schers" caption="Het registreren van geslacht moet afgeschaft worden" }

Voor TNN is het een principieel punt. "Wij zijn eigenlijk voor de afschaffing van geslacht, dus dat het geslacht van het kind ook niet in de geboorteakte komt te staan. Want uiteindelijk weet het kind het zelf het beste." Schers is blij dat de overheid hier over nadenkt, maar vindt ook dat er maatschappelijk meer aandacht voor moet komen. "Zodat mensen meer feeling krijgen met mensen voor wie de wet niet gemaakt is."

Schers zou teleurgesteld zijn als hun plan niet door zou gaan. "Het is belangrijk dat een transgender man die nu een kind baart, dat kan gewoon juridisch, niet als moeder in de geboorteakte komt te staan. Dat gebeurt nu nog wel. Dat soort pijnlijke dingen wil je voorkomen dus daar moet op wat voor manier dan ook een oplossing voor komen." Woensdag weten we wat er gaat veranderen, als de staatscommissie ‘herijking ouderschap’ met haar advies komt.

Tot en met woensdag hoort u elke ochtend rond 10.15 uur de reportageserie bijzonder gewone gezinnen van verslaggever Anne van der Veen. Dinsdag gaat het over het uitbreiden van het ouderlijk gezag en woensdag over het draagmoederschap.

Ster advertentie
Ster advertentie