Achtergrond

Samsom: 'Hoger salaris is oplossing voor lerarentekort'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Samsom: 'Hoger salaris is oplossing voor lerarentekort'

Leraren moeten beter worden betaald en er moeten maatregelen komen om de werkdruk en administratielast in het onderwijs te verminderen. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in Stand.nl. Samsom wil het lerarentekort oplossen door het onderwijs aantrekkelijker te maken.

Er is volgens Samsom een ‘enorm pakket aan maatregelen’ nodig. Als belangrijkste noemt hij de invoering van een veertiende maand en een loonsverhoging voor leerkrachten in het primair onderwijs. Die verdienen gemiddeld ongeveer zeven procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

'Kritisch kijken naar Den Haag'

Maar alleen een salarisverhoging is volgens Samsom niet genoeg. Hij wil ook de werkdruk in het onderwijs aanpakken door vanuit Den Haag de greep op de scholen te verminderen. "Laten we schooldirecties de mogelijkheden en de kans geven om hun school te besturen zoals zij het willen. Politici moeten niet denken dat ze onderwijsexpert zijn, daarom denk ik dat we kritisch moeten kijken naar voorstellen voor het onderwijs vanuit Den Haag."

Ook zouden afgestudeerde pabo-leerlingen de eerste twee jaar van hun carrière intensief begeleid moeten worden voordat ze hun lesbevoegdheid krijgen. "Leraar moet een beschermd beroep worden."

Trots op vak

Samsom wil dat docenten minder les gaan geven zodat ze meer tijd hebben om de lessen voor te bereiden. Dat moet de kwaliteit van het onderwijs verhogen.

Ook pleit hij voor meer academisch geschoolde leraren. "Je vraagt je af waarom de jongste kinderen niet onze beste docenten krijgen. In Finland mag je alleen docent worden als je de beste van de klas was, dat is een statusverhogend mechanisme. Gelukkig hebben wij dat systeem niet, maar ik zou wél graag willen dat leraren op een feestje met trots spreken over dat ze docent zijn."

Docenten verdienen volgens de PvdA-leider waardering. "Zij leiden onze toekomst op, onze kinderen. Iedereen kent uit eigen ervaring wel een docent die het verschil maakte. Ieder kind verdient zo’n docent."

Luister hier het gesprek met Diederik Samsom in Stand.nl terug. Ook oud-docent Mark van der Werf en schooldirecteur Dictus Hoogsteen komen aan het woord. De stelling in Stand.nl was: Een hoger salaris alleen lost het lerarentekort niet op. 86 procent van de stemmers was het met de stelling eens, 14 procent oneens.

Ster advertentie
Ster advertentie