Achtergrond

Een loopbaan lang strijden tegen aids

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Een loopbaan lang strijden tegen aids

Hoogleraar infectieziekten Peter Reiss werkt al zijn hele loopbaan met aids. Hij was nog bezig met zijn opleiding tot internist toen hij in 1981 een van de eerste aidspatiënten in ons land zag. Aan de vooravond van de 28e Wereldaidsdag spreekt hij in Langs de Lijn En Omstreken over zijn werk, over de toekomst van aids en over zijn collega en vriend Joep Lange, die omkwam bij de MH17 ramp.

Volgens Reiss is het belangrijk dat Wereldaidsdag nog steeds georganiseerd wordt Vanwege de aandacht voor de problematiek mondiaal. Reiss heeft donderdag het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in zijn agenda staan. “Ik zal daar spreken over nieuwe wetenschappelijke inzichten in de strijd tegen hiv en aids, zoals het onderzoek naar de genezing van hiv dat gaande is." Maar het gaat ook over nieuwe medicijnen die er aan zitten te komen. Zo wordt er gewerkt aan een techniek waarbij mensen een implantaat onder de huid krijgen, wat ze een medicijn toedient. "Daarmee kunnen ze meerdere maanden toe.”

Ouderdom en hiv

Reiss heeft speciale aandacht voor ouder wordende mensen met hiv, omdat zijn eigen onderzoek zich daar ook op concentreert. “Patiënten worden steeds ouder, en lopen daarnaast meer kans op bepaalde ouderdomsaandoeningen. Het is belangrijk dat we nadenken hoe we daar in de ouderenzorg mee om moeten gaan.”

Hiv is een chronische ontstekingsziekte geworden en dat geeft lessen voor andere ziekten van die aard, zegt Reiss. "Het is daarom goed om de problematiek rondom hiv niet als een geïsoleerd probleem te zien, maar in de setting van algemene gezondheid in de wereld. Global health, zoals ze dat internationaal noemen. Je kunt behandelingsprogramma’s rondom hiv in bijvoorbeeld Afrika dan ook gebruiken als 'hefboom', om te kijken naar de algemene gezondheid van mensen."

Wereld Aids Conferentie

Reiss organiseert in 2018 de Wereld Aids Conferentie in Amsterdam. Het initiatief daarvoor nam hij destijds met collega en vriend Joep Lange en zijn partner Jacqueline van Tongeren, die omkwamen bij de MH17 ramp. Ze waren toen juist op weg naar zo’n internationale conferentie in Australië. “Joep en Jacqueline hebben niet meer mogen horen dat de conferentie aan ons is toegewezen. Toen ik het hoorde, had ik er eigenlijk eerst geen zin meer in. Maar het leven gaat door, en nu denk ik: ik ga het voor hun een groot succes maken!”

Ster advertentie
Ster advertentie