Achtergrond

Zelf woning knutselen steeds populairder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf woning knutselen steeds populairder

[KRO-NCRV] Gemeenten moeten mensen die een eigen huis willen bouwen beter helpen. Dat zegt Jan Jaap Kolkman, ambassadeur van het expertcentrum Eigenbouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De zelfgebouwde woning is sinds de crisis steeds populairder. "Twintig procent van alles wat er in 2013 werd gebouwd was eigenbouw," zegt Kolkman.

Gemeenten zijn vaak huiverig voor eigenbouw omdat ze denken dat ze daar meer geld aan kwijt zijn dan aan seriebouw door bouwers en ontwikkelaars. Kolkman vindt die vrees onterecht. Eigenbouw is volgens de ambassadeur juist goedkoper, namelijk zo’n dertig procent. Dat komt omdat burgers en gemeenten goede afspraken maken. "In grote projecten is er veel meer gedoe over kosten en dat leidt tot hogere kosten voor de gemeente."

'Eigenbouwer' Richard Niessen uit Amsterdam herkent de stroeve opstelling van gemeenten. "Ze zijn onwennig omdat eigenbouw niet vaak voorkomt. Ook wij liepen tegen muurtjes aan, bijvoorbeeld met de overname van grond." Volgens Niessen zat de gemeente Amsterdam niet te wachten op eigenbouw. "Dat heeft ons vertraging opgeleverd."

Deprimerende wildgroei

Eigenbouw is populair omdat mensen zelf willen bepalen hoe ze wonen. Kolkman, tevens wethouder in Deventer, noemt dat Wonen 3.0. Volgens hem moeten gemeenten beseffen dat ze deel uitmaken van een beweging waarin burgers op de deur kloppen bij gemeenten. "De mens staat daarin centraal." Hij is niet bang dat eigenbouw leidt tot 'potpourri aan deprimerende wildgroei'. "Wat ik pas deprimerend vind is dat je overal in Nederland exact dezelfde huizen hebt."

Kolkman denkt dat mensen heel goed zelf kunnen bepalen hoe ze hun woonomgeving willen vormgeven. "Als je de burger vertrouwen geeft mag je kwaliteit terug verwachten, dat blijkt ook uit de praktijk."

Ster advertentie
Ster advertentie