Achtergrond

'Geef ouders 16 uur per week goedkope kinderopvang'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geef ouders 16 uur per week goedkope kinderopvang'

[KRO-NCRV] Bij meer dan de helft van de Nederlandse kinderdagverblijven zijn er zaken niet goed geregeld. Deze verblijven hebben de veiligheid niet in orde, er staan te weinig leiders op een groep of er zijn klachten binnengekomen, concludeert de Volkskrant na onderzoek. Kathalijne Buitenweg, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, pleit voor een radicale verandering: kinderopvang moet, net als de basisschool, een publieke voorziening worden.

"Als je de kinderopvang opnieuw zou uittekenen, zou je dan weer op zo'n versnipperd systeem uitkomen?" zegt Buitenweg bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Kinderen van twee werkende ouders gaan naar de dagopvang, kinderen van één werkende ouder gaan naar de peuterspeelzaal. Als het om mensen met een achterstand gaat, gaat het kind naar de VVE, de Voorschoolse – en Vroegschoolse Educatie. Kinderen worden dus volstrekt apart opgevangen. Waarom zou je dat niet in één systeem doen?"

Kathalijne Buitenweg. Foto: ANP

Buitenweg wil een gelijk systeem voor werkende én niet-werkende ouders. "Wij stellen een basispakket voor van 16 tot 20 uur per week. Deze uren worden grotendeels door het rijk betaald en deels door de werkgevers. Er kan een inkomensafhankelijke kleine bijdrage van de ouders bij, maar dat moet vooral heel toegankelijk zijn. Het is niet zo alsof het allemaal 'nieuw' geld is, op dit moment gaat ook 85 procent van de kinderen naar een vorm van opvang."

Luister hier naar het gesprek met Kathalijne Buitenweg:

Volgens Buitenweg kan het systeem beter omdat er nu te veel financiële belangen meespelen. "Ondernemers willen een goed aanbod doen aan ouders en concurreren vooral op prijs. Dan wordt er beknibbeld op medewerkers, bijvoorbeeld door lager geschoold personeel in dienst te nemen, of door wat vaker stagiaires in te zetten."

Buitenweg wil juist dat ouders meer gaan kijken naar kwaliteit en dat wordt mogelijk als kinderopvang een basisvoorziening wordt. "Als het meer een publieke voorziening wordt, in plaats van een dienst die je aanbiedt, worden de eisen ook anders."

Verder moeten opbrengsten volgens haar in de toekomst worden gebruikt voor een kwaliteitsverbetering van de opvang en mogen ze niet in de zakken van de eigenaren verdwijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie