Achtergrond

Directeur NAM: 'Het gaat gedupeerden niet om geld, maar om erkenning'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur NAM: 'Het gaat gedupeerden niet om geld, maar om erkenning'

In de rechtbank van Assen eisen 127 Groningers vandaag een vergoeding voor ‘immateriële bevingsschade’. De gedupeerden klagen de NAM en de Staat aan vanwege een aangetast woongenot. Ze kampen met stress, concentratieproblemen, slapeloosheid en de voortdurende angst voor instorting.

"Ik begrijp heel goed dat dit speelt", zegt NAM-directeur Gerald Schotman bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Dat kan op veel verschillende manieren, van ergernis tot helemaal vastzitten, dat komt allemaal voor. En daar moeten we hulp voor leveren."

Bekijk hier het gesprek met Gerald Schotman:


De NAM heeft tot nu toe nog geen cent uitgekeerd, maar volgens Schotman gaat het de gedupeerden in eerste instantie niet om geld. "Het gaat om erkenning en herkenning. Deze claim gaat over immateriële schade, over verlies aan genot van de woonomgeving. Op een bepaald moment ga je over van lichte overlast naar helemaal vastzitten. En de wet is er niet helemaal duidelijk over, hoe dat precies zit."

Dit proces moet daar duidelijkheid in geven, zegt Schotman. "Van daaruit moeten we weten hoe we verder kunnen."

Quote

We streven naar helderheid

NAM-directeur Gerald Schotman

127 gedupeerden worden vertegenwoordigd door Pieter Huitema. Op de vraag waarom de NAM met die groep geen schikking heeft getroffen, zegt Schotman: "We hebben 127 hele verschillende situaties. Daarnaast zijn er misschien nog veel meer mensen die ergernis ondervinden. Ergens op die glijdende schaal zitten zij ook. Ik denk dat het voor ons allemaal veel belangrijker is dat wij duidelijkheid krijgen over hoe wij hier met z'n allen mee om moeten gaan. Ook voor de mensen die niet tot die 127 behoren. Ik denk dat uiteindelijk het oordeel van een rechter gewoon beter is."

Schotman ontkent dat de NAM weigert te betalen. "Zo zitten we er absoluut niet in. Ik vind dat het belangrijk is om er helderheid over te hebben, over wat je wilt. Het is die helderheid die we nastreven."

De zitting duurt vandaag waarschijnlijk de hele dag, de uitspraak komt later.

Ster advertentie
Ster advertentie