Achtergrond

Elke werkdag wordt in Nederland een kind ontvoerd

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke werkdag wordt in Nederland een kind ontvoerd

[KRO-NCRV] In 2015 zijn er 237 kinderen ontvoerd van en naar Nederland. Dat aantal is lager dan voorgaande jaren. Toch betekent het dat er in Nederland nog altijd elke werkdag een kind wordt ontvoerd.

Hoe brengen we het aantal kindontvoeringen verder naar beneden? Daarover wordt vandaag in Den Haag gesproken tijdens een lezing van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Coşkun Çörüz, directeur van dat centrum geeft advies aan ouders, familieleden en professionals. Het aantal ontvoerde kinderen in 2015 ligt lager dan voorgaande jaren. Maar hoe hoog is het percentage kinderen dat weer terugkeert? “Zestig procent van de ontvoerde kinderen keert niet meer terug. Veertig procent van de kinderen keert dus wel weer terug of er komt een regeling”, zegt bij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met met Coşkun Çörüz, directeur Centrum Internationale Kinderontvoering:

Als we het over internationale kinderontvoering hebben, gaat het over een internationaal huwelijk, dus een gemengd stel, waarvan één van de partners het kind zonder toestemming van de ander meeneemt over de grens, vertelt Çörüz. In 80% van de gevallen neemt de moeder het kind mee naar het buitenland.

Quote

Kinderen worden het vaakst meegenomen naar een buurland.

Coşkun Çörüz

"Er heerst een bepaalde beeldvorming ten aanzien van kinderontvoering. Namelijk dat het vaak islamitische mannen zijn en dat de meeste kinderen naar het Midden-Oosten of in de regio worden ontvoerd. Dat is echt een beeld dat niet klopt", vertelt Çörüz. "De landen waar de meeste kinderen naartoe zijn ontvoerd, zijn de buurlanden. Dus Duitsland en België."

Volgens Çörüz zijn er wel omstandigheden die de kans dat een kind terugkeert kunnen vergroten. “Nederland heeft met 87 landen het Haags Kinderontvoeringsverdrag gesloten. Landen die het hebben ondertekend werken mee aan het terugvinden van de kinderen en het zoeken naar een oplossing."

Coşkun Çörüz Foto: ANP

Çörüz: "De problemen liggen bij de landen die het verdrag (nog) niet ondertekend hebben, zoals Egypte en Marokko. Daar moet de oplossing worden gevonden door diplomatie, rechtszaken en eigen initiatief.”

Ster advertentie
Ster advertentie