Achtergrond

Sloppenwijk 'Slumdog Millonaire' als toeristische trekpleister

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Sloppenwijk 'Slumdog Millonaire' als toeristische trekpleister

[KRO-NCRV] "Ik kom hier als rijke westerling naar armen kijken, maar de bewoners hebben er eigenlijk geen probleem mee. Sterker nog, ze vinden het fijn", vertelt NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius bij De Ochtend.

Veel mensen kennen de film ‘Slumdog Millionaire’. De Britse film van Danny Boyle was in 2008 een kaskraker. De film vertelt het verhaal van een jongen uit een sloppenwijk in India, een slum, die er in de televisiequiz 'Weekend miljonairs' met miljoenen vandoor gaat.

De film werd bij de echte inwoners van de wijk Dharavi in Mumbai, waar de film zich afspeelt, met gemengde gevoelens ontvangen. Onder meer omdat de film een té negatief en té gewelddadig beeld zou schetsen van de wijk. Tegenwoordig zijn er een aantal initiatieven die juist bedoeld zijn om Dharavi beter op de kaart te zetten. Zo worden er zogenaamde ‘Slumtours’ georganiseerd, rondleidingen door de sloppenwijk in Mumbai waarvan de opbrengst ten goede komt aan onder meer onderwijsprojecten in de wijk.

Bekijk hier de reportage







De werkomstandigheden in Dharavi laten vaak nog te wensen over, vertelt Martijn Grimmius. "Overal afval, zwarte rook die door de wijk gaat en elektriciteitskabels die langs je oren lopen."
Martijn met zijn gids Gitu

"Er zijn problemen", zegt Ashim Shake, de manager van Reality Tours, "maar we laten met deze tour zien hoe mensen in Dharavi ermee omgaan. Bij inwoners van Mumbai heerst vaak het beeld dat de slum onveilig is en dat het een plek is die je moet mijden. Naast toeristen, leiden we daarom ook schoolklassen rond, om het tegendeel te laten zien. Het is namelijk ook een plek waar veel bedrijvigheid is en waar met hard werken jaarlijks 650 miljoen euro wordt omgezet."

Quote

Mijn vader wilde niet weg uit de slum

Gitu




Verslaggever Martijn mag een kijkje nemen in één van de woningen. Hij komt in heel smal straatje terecht waar bijna geen daglicht is. Het huisje is klein, zo’n vijf bij tweeënhalf. En hier wonen vijf mensen. "Het voelt een beetje gek om hier naar binnen te stappen, maar de bewoners vinden het fijn om toeristen deelgenoot te maken van hun community."

Kinderen krijgen Engelse les in Dharavi



De gids van Martijn, Gitu, vertelt dat hij ook opgroeide in een sloppenwijk. "Mijn vader wilde daar niet weg, hij had nooit onderwijs gehad en was er vertrouwd."

Nu werkt Gitu met toeristen en probeert hij het leven in de slum iets beter te maken. "Ik denk dat onderwijs de eerste stap is naar een verdere ontwikkeling. Zodra je onderwijs hebt, gaat er een wereld voor je open en wil je ook uit de slum komen."

Lees ook: Indiërs uren in de rij voor nieuwe bankbiljetten

Ster advertentie
Ster advertentie