Achtergrond

'Jonge asielzoekers moeten na hun 18e begeleiding houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jonge asielzoekers moeten na hun 18e begeleiding houden'

[KRO-NCRV] Jonge asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten anders en langer worden begeleid. Daarvoor pleiten wethouder Andries Ekhart van Leeuwarden en de voogdijorganisatie Stichting NIDOS in De Ochtend op NPO Radio 1. Nu stopt de professionele hulp abrupt zodra de jongeren 18 worden en dat leidt tot schooluitval, langdurige werkloosheid en problemen met huisvesting. Ekhart: "Het ontbreekt vooral aan maatwerk."

Uit een enquête van het KRO-NCRV-onderzoeksplatform Reporter 2021 blijkt dat jonge statushouders na hun 18e verjaardag van de radar verdwijnen. Tot die tijd hebben ze een voogd, zijn ze leerplichtig en wonen ze in pleeggezinnen of opvanghuizen. Daarna worden ze gezien als volwassenen, moeten ze zelfstandig gaan wonen en is er hooguit algemene hulp vanuit de gemeente.

Luister hier naar het gesprek met Andries Ekhart en Tim Verstegen:

"Er is een warme overdracht tussen NIDOS en de gemeenten nodig", constateert Ekhart. Hij vergelijkt de situatie van jonge asielzoekers met jongeren onder Jeugdzorg vallen. Ook zij zijn vanaf hun 18e op zichzelf aangewezen. "We moeten weten wat ze kunnen, zodat we kunnen we bepalen of we een jongere naar school moeten sturen, een stage of werk aanbieden."

Quote

Jongeren moeten niet in de kaartenbak van het UWV belanden

Andries Ekhart

In Leeuwarden is Ekhart al begonnen met talentscans voor de 150 jonge asielzoekers, die uit de voogdijregeling gaan. Een methode die wat hem betreft in alle 35 arbeidsmarktregio’s kan worden ingevoerd. "We moeten zorgen dat die jongeren niet verpieteren, dat ze niet in de kaartenbak van het UWV belanden." Tin Verstegen van de stichting NIDOS is het met Ekhart eens. "Het is normaal dat met 18 de voogdij ophoudt, maar iedereen weet dat jongeren hun ouders daarna nog vaak hard nodig hebben."

Maatjesproject

Om die begeleiding voor jonge asielzoeker voort te zetten is meer geld nodig dan de 2370 euro die het Rijk sinds begin dit jaar vrijmaakt per volwassen statushouder. Verstegen: "Er worden al grote slagen gemaakt in de contacten tussen gemeenten en NIDOS, maar het kan op veel plaatsen beter. Een warme overdracht moet al beginnen als een jongere 17,5 jaar is."

Ekhart: "Wat ook goed werkt is een maatjesproject, maar we moeten ervoor waken dat vrijwilligers alle hulp overnemen. Professionele begeleiders blijven belangrijk voor een sluitende aanpak. Daar hebben we ook Den Haag bij nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie