Achtergrond

'Het gaat in deze campagne niet meer om de feiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gaat in deze campagne niet meer om de feiten'

[KRO-NCRV] "De VS kan niet overal de rol van politieman vervullen. We moeten niet meer bij de Amerikanen op de bagagedrager gaan zitten", zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke in Stand.nl op NPO Radio 1. Hij reageert op de stelling 'De wereld wordt veiliger en stabieler met Trump in het Witte Huis'.

Hillary Clinton en Donald Trump debatteerden vannacht voor de laatste keer met elkaar in de race naar het Witte Huis. Voor veel mensen is een waar angstbeeld als 'The Donald' President wordt van de Verenigde Staten. "Maar onderschat de woede van de Amerikanen niet", vertelt Amerika-kenner Charles Groenhuijsen. "Veel mensen geloven in wat Trump te zeggen heeft. Het gaat in deze campagne niet meer om de feiten, maar om het sentiment."

Lees ook: Trump wil niet zeggen of hij de uitkomst van de verkiezingen respecteert

'Angst voor de Russen'

Volgens Washington gebruiken de Russen cyberaanvallen om de democratie te ondermijnen. Gisteren werd een Russische hacker gearresteerd die computerdoelen in de Verenigde Staten probeerde aan te vallen. Ten Broeke: "Bij de NAVO is bekend dat Rusland bereid is om een beperkte nucleaire aanval uit te voeren, in de wetenschap dat het Westen nooit iets terug zal doen."

'Spierballen tonen'

Ook in Europa groeit de zorg. Vanavond bespreken regeringsleiders in Brussel hun vrees voor geheime Russische steun aan anti-immigratiepartijen. Die zorgen worden versterkt door de computerhacks in Amerika. "De Russen willen de EU en de NAVO uiteen drijven. We zijn daar niet goed tegen beschermd. In onze omgang met Rusland moeten we een vuist maken en spierballen tonen, maar ook een handreiking doen", zegt Ten Broeke.

De stelling in Stand.nl was: 'De wereld wordt veiliger en stabieler met Trump in het Witte Huis'. 70% van de stemmers was het oneens en 30% was het eens met de stelling.

Kijk hier naar het gesprek met Han ten Broeke en Charles Groenhuijsen op NPO Radio 1:

Ster advertentie
Ster advertentie