Achtergrond

Waarom zou je nog bij een studentenvereniging gaan?

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zou je nog bij een studentenvereniging gaan?

De Groningse studentenvereniging Vindicat is deze week negatief in het nieuws door verschillende incidenten. NPO Radio 1 verslaggever Martijn Grimmius ging voor Bureau M op pad om uit te zoeken wat het lidmaatschap van een studentenvereniging zo aantrekkelijk maakt. Staat het nog steeds garant voor een toetreding tot het old boys network en een gegarandeerde succesvolle carrière?

“Ik werd lid omdat je veel vriendschappen sluit", zegt Derk de Haan, lid van Unitas. "Je leert mensen kennen die je anders niet had leren kennen. En het is een goed opstapje voor je verdere carrière. Wij zijn erg carrière gericht bij Unitas en brengen leden en oud-leden samen om ervoor te zorgen dat de nieuwe leden een goede opstap hebben richting hun carrière.”


Martijn Grimmius met Max van Duijn

Max van Duijn heeft onderzoek gedaan naar de vormen van vriendschappen en sociale netwerken binnen studentenverenigingen. “Je ziet in een vereniging een hoge concentratie van activiteiten, waarvan we weten dat die op de een of andere manier die banden smeden. Dan hebben we het over samen eten, dansen, zingen, etc.”

Ruben Hoekman is aangesloten bij Landekijke Kamer van Verenigingen. "Er zijn 48 verenigingen die bij ons zijn aangesloten", vertelt hij. Vindicat kwam deze week negatief in een nieuws omdat er een bangalijst was uitgekomen én omdat een aspirant lid hersenletsel heeft opgelopen tijdens de ontgroening. “Het zijn incidenten die normaal gesproken niet voorkomen en die wij niet steunen", zegt Hoekman. "Zo hoort het niet bij studentenverenigingen.” Volgens Hoekman is het 't zeker waard om je bij een vereniging aan te sluiten. “Er is een introductieperiode, dat heeft een aantal redenen. Je moet de geschiedenis van de vereniging in een korte tijd leren kennen. Je moet de mensen leren kennen. En de vereniging bestaat uit vrijwilligers, en je wil zeker weten dat de mensen die erbij gaan, ook hart hebben voor de vereniging."

Minister Bussemaker heeft gezegd dat de Landekijke Kamer van Verenigingen kenbaar moet maken dat deze incidenten niet kunnen, dat hier een grens is overschreden. “Het onderzoek bij vindicat is nog bezig en ze kunnen nog niet zeggen hoe het is gebeurd. Over de Bangalijst zijn we met Vindicat overleg hoe we dat het beste kunnen oplossen."

Ster advertentie
Ster advertentie