Achtergrond
KRO-NCRV

Nationaal Rapporteur: 'Aanpak mensenhandel in Nederland te beperkt en te traag'

foto: Arenda Oomen Fotografiefoto: Arenda Oomen Fotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Rapporteur: 'Aanpak mensenhandel in Nederland te beperkt en te traag'

Er is te weinig zicht op slachtoffers van mensenhandel. Van de 6000 geschatte slachtoffers van mensenhandel zijn er slechts iets minder dan duizend in beeld. En ook al is er politieke topprioriteit aan gegeven, rijk, gemeente en politie doen te weinig en zijn veel te langzaam. Dat meldt Nationaal Rapporteur Mensenhandel Herman Bolhaar in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Slachtoffers van mensenhandel zijn minder zichtbaar door een aantal factoren. Eén daarvan is een verplaatsing van de sector naar online. "Tien jaar geleden kenden we allemaal het beeld van de breedgeschouderde pooier Saban B., die een vrouw in zijn armen gekneld hield, nu moeten we veel meer denken aan loverboy-achtige praktijken, uitbuiting via social media, mensen die schulden moeten aangaan op laste van iemand anders. Uitbuiting, moderne slavernij, heeft heel veel verschillende gezichten en verandert snel."

Dat betekent volgens Bolhaar dat we er scherper op moeten zijn en ook moeten registeren. "En daar maak ik me echt zorgen over."

Gemeenten doen zeven jaar over formuleren beleid

95 procent van de gemeenten heeft geen beleid geformuleerd om mensenhandel te bestrijden. Een groot deel van de gemeenten geeft zelfs aan dat het bij hen niet voorkomt. Bolhaar: "Maar het komt overal voor. Kijk om je heen, voorzie jezelf van informatie. Wat zijn de kwetsbare sectoren binnen mijn gemeente? Land- en tuinbouw, horeca, bij mensen thuis, seksuele industrie, het is overal."

Gemeenten blijken het moeilijk te vinden om tot beleid te komen. Ze hebben drie jaar geleden een rapport gekregen met aanbevelingen van de toenmalige Commissie Lenferink. Nu nemen ze nog vier jaar om tot een plan van aanpak te komen. Bolhaar: "Ik kan niet tevreden zijn met het feit dat het zo lang duurt."

Bovendien, stelt Bolhaar, moet het niet bij papier blijven. "Het moet in de praktijk tot stand komen, er moet veel gedaan worden."

Politie moet veel steviger aan de bak

Voor het versterken van de aanpak van mensenhandel is in de afgelopen periode extra geïnvesteerd in de politie. Het gaat om één miljoen in 2017 en structureel twee miljoen vanaf 2018. Vraag is of dat voldoende is. Er is door de reorganisatie naar de Nationale Politie veel expertise verloren gegaan. Daarnaast is de aandacht verschoven naar migratiecriminaliteit en terrorisme.

De politie is sinds 2016 bezig met een poging tot implementatie van een webcrawler, een instrument dat online advertenties moet onderzoeken, bijvoorbeeld op minderjarigheid of op 24 uur per dag beschikbaarheid. Tot op heden is dat niet gelukt. "De politie moet veel steviger aan de bak. Dat duurt wat ons betreft ook te lang. Wij zouden zeggen: aan de gang er mee."

Ster advertentie
Ster advertentie