Achtergrond

'Hitteprotocol veetransport moet worden aangepast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hitteprotocol veetransport moet worden aangepast'

[KRO-NCRV] De thermometer kwam deze week boven de 27 graden en dus trad het nieuwe hitteprotocol voor het vervoeren van varkens, runderen en andere dieren in werking. Nu blijkt dat niet in alle gevallen het protocol naar behoren werkt en dat het moet worden aangepast. Dat zegt Henk Bleker, voorzitter van brancheorganisatie Vee & Logistiek in De Ochtend op NPO Radio 1.

Het probleem zit niet in de transport, zegt Bleker: "Als de auto geladen wordt en in beweging is, dan is het allemaal beheersbaar, maar als een wagen bij een slachthuis aankomt en daar voor een langere tijd moet blijven wachten, dan kan het te heet worden."

Varkens met hittestress

Margreet Steendijk, hoofdinspecteur van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals, heeft net als de NVWA ook controles uitgevoerd. Steendijk zegt dat ze bij die controles veel varkens met hittestress heeft gezien. "Schuim op de bek, braaksel soms, bloeddoorlopen ogen, bekken wijd open en snel ademen."

Dit is volgens Steendijk een direct gevolg van een te hoge temperatuur in de vrachtwagens. Steendijk zegt dat de dieren vroeg gekeurd worden en met een redelijke temperatuur vertrekken, maar als ze bij het eindpunt zijn aangekomen dan is de temperatuur inmiddels flink opgelopen.

Wachtrij bij slachthuis

Bleker erkent dat het niet goed is als een wagen stil komt te staan bij een slachthuis en daar lang moet wachten. Hij hoort met name problemen over de varkensslachterij in Boxtel. Logistiek loopt het daar nog niet altijd goed. Steendijk: “Als transporteurs aankomen met varkens en er is een wachtrij, dan wordt er gevraagd om het terrein weer te verlaten en wat koelere plekken in de omgeving van Boxtel te zoeken.”

Kijk hier het gesprek terug:

Ster advertentie
Ster advertentie