Achtergrond

PvdA: baasje en trainer vechthond verplicht op cursus

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA: baasje en trainer vechthond verplicht op cursus

[EO] De PvdA wil hondeneigenaren verplicht naar cursus, en hondenscholen moeten een kwaliteitskeurmerk te hebben. Aanleiding is het incident in Nieuw Buinen waar een kleuter werd gebeten door vier rottweilers.

Kamerlid Tjeerd van Dekken wil politieke druk zetten achter de wens van de Hondenbescherming om tot een kwaliteitskeurmerk voor hondentrainers te komen. Die streeft daar al langere tijd naar, maar het is tot nu toe niet gelukt.

Directeur Ineke van Herwijnen: “Op dit moment hebben we in Nederland veel goed opgeleide hondentrainers, maar ook veel slecht opgeleide trainers. Het is moeilijk om te weten waar je terecht kunt. Bovendien kun je een hond aanschaffen zonder dat daar een beperking aan vastzit. Daarom zijn wij ook voorstander van een verplichte cursus voor hoge risico rassen en is in onze optiek een keurmerk voor hondentrainers nodig”.

Kamerlid Van Dekken gaat het verplichte keurmerk aankaarten bij staatssecretaris Van Dam. Wat hem betreft komt er ook een verplichte cursus voor eigenaars van gevaarlijke honden.

Bijtincidenten

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond worden gebeten. De meeste incidenten zijn niet ernstig en vereisen geen medische behandeling. In een periode van 25 jaar zijn er 29 gevallen met een dodelijke afloop geweest.

"De tijd is nu wel rijp om het politiek aan de kaak te stellen en te zorgen dat er een verplichte cursus voor hondenbezitters komt.", aldus Kamerlid Van Dekken woensdag bij Dit is de Dag op NPO Radio 1. Uit onderzoek dat een paar jaar geleden is uitgevoerd, stond de rottweiler in de top-5 van honden die het meest betrokken waren bij bijtincidenten.

Meer trainers nodig

Hondentrainer Martin Gaus benadrukt het feit dat er wel meer hondentrainers bij moeten komen: “Er komen 160 duizend puppies per jaar bij en je hebt maar 180 trainers. Dat is niet te doen, er moeten er dus veel meer bijkomen. Zo’n keurmerk is uitstekend, maar weet dat er al gecertificeerde hondentrainers zijn. Het publiek moet echter weten dat ze er zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie